Konten dari Pengguna

15 Soal Bahasa Jawa Kelas 1 Semester 2 Kurikulum Merdeka

Ragam Info

Ragam Info

Ragam Info

·waktu baca 3 menit

comment
0
sosmed-whatsapp-white
copy-circle
more-vertical

Tulisan dari Ragam Info tidak mewakili pandangan dari redaksi kumparan

Ilustrasi Soal Bahasa Jawa Kelas 1 Semester 2 Kurikulum Merdeka. Sumber: Pexels/Louis Bauer
zoom-in-whitePerbesar
Ilustrasi Soal Bahasa Jawa Kelas 1 Semester 2 Kurikulum Merdeka. Sumber: Pexels/Louis Bauer

Bahasa Jawa merupakan salah satu bahasa daerah di Indonesia yang juga menjadi mata pelajaran wajib di beberapa daerah dan sekolah, terutama untuk kelas 1 SD. Dalam mempelajari bahasa Jawa ini, ada beberapa soal bahasa Jawa kelas 1 semester 2 Kurikulum Merdeka yang biasanya diberikan guru untuk latihan soal siswa.

Bahasa Jawa merupakan mata pelajaran wajib dalam kurikulum muatan lokal. Materi yang ada pada pelajaran bahasa Jawa kelas 1 meliputi perkenalan diri, bagian-bagian tubuh, kegemaran, kegiatan sehari-hari, keluarga, pengalaman pribadi, kebersihan dan kesehatan lingkungan, serta pengenalan hewan peliharaan.

Soal Bahasa Jawa Kelas 1 Semester 2 Kurikulum Merdeka

Ilustrasi Soal Bahasa Jawa Kelas 1 Semester 2 Kurikulum Merdeka. Sumber: Pexels/Candra Adi Pratama

Mengutip buku Geliat Bahasa Selaras Zaman, Manneke Budiman (2010:220), mata pelajaran bahasa Jawa merupakan salah satu mata pelajaran penting pada tingkat sekolah dasar dan sekolah menengah di daerah Jawa Tengah, Yogyakarta, dan beberapa daerah di Provinsi Jawa Timur.

Selain berbagai materi yang diberikan, pembelajaran juga mencakup pengenalan cerita rakyat dan dongeng daerah, yang bertujuan untuk menanamkan nilai-nilai moral dan budaya sejak dini. Berikut ini beberapa soal bahasa Jawa kelas 1 semester 2 Kurikulum Merdeka yang dapat diperhatikan siswa.

1. Yen kenalan ning ngarep kelas ngadege sing ...

A. Jejek

B. Miring

C. Jegang

Jawaban: A

2. Agus kelas 1 SD, sragame rupane ....

A. Biru putih

B. Abang putih

C. Coklat

Jawaban: B

3. (taun - umurku - 7). Tembung ing jero kurung dadekno ukara kang becik!

A. Umurku 7 taun

B. 7 taun umurku

C. Taun 7 umurku

Jawaban: A

4. Bacutna : jamur gajih mbejijih ...

A. Sak ara ara

B. Sak anane

C. Sak becike

Jawaban: A

5. Nembang dolanan kanthi rasa ....

A. Seneng

B. Susah

C. Sedih

Jawaban: A

6. Watak sing ala lan ora pantes ditiru yaiku....

A. Rukun

B. Tetulung

C. Ngapusi

Jawaban: C

7. Yen menehi pitulungan marang liyan kudu....

A. Ikhlas

B. Wegah

C. Grenengan

Jawaban: A

8. Yen kancamu lagi ngelak wenehana....

A. Dhuwit

B. Jajan

C. Ngombe

Jawaban: C

Dongeng iki kanggo soal no. 9-13

Dumadakan ana manuk bango kandha arep nulungi iwan lan yuyu. Manuk bango mindhahake iwan lan yuyu ing kedhung. Iwan lan yuyu digawa ana cucuke manuk bango. Nanging, nalika mabur, iwak dimangsa manuk bango. Banjur iwak mati kapusan.

Yuyu ngerti yen manuk bango wis tumindhak culika marang iwak. Banjur gulune manuk bango dicepit yuyu. Kedadean iku dadi sebab yuyu lan iwak sing slamet ora percaya maneh karo manok bango.

9. "Iwak dimangsa bango."

Tembung dimangsa tegese....

A. Ditulungi

B. Dikancani

C. Dipangan

Jawaban: C

10. Bango isa ketemu iwak lan yuyu ana ing...

A. Kebon

B. Alas

C. Kali

Jawaban: C

11. Ing dongeng mau, sing kena diapusi yaiku....

A. Manuk

B. Iwak

C. Bango

Jawaban: B

12. Niate manuk bango marani yuyu lan iwak arep...

A. Nulungi

B. Ngancani

C. Ngapusi

Jawaban: C

13. Ing dongeng mau, sing ngatonake paseduluran yaiku antarane...

A. Bango lan yuyu

B. Bango lan iwak

C. Yuyu lan iwak

Jawaban: C

14. Perangane awak sing digunakake kanggo nyokot panganan yaiku ...

A. Lambe

B. Untu

C. Rambut

Jawaban: B

15. ... iku gunane kanggo ngrungokake swara.

A. Dengkul

B. Irung

C. Kuping

Jawaban: C

Berbagai contoh soal bahasa Jawa kelas 1 semester 2 Kurikulum Merdeka ini dapat menjadi bahan pembelajaran dan latihan soal siswa. Dengan pembelajaran Bahasa Jawa diharapkan dapat membentuk siswa yang tidak hanya mahir berbahasa, tetapi juga memiliki pemahaman mendalam tentang budaya dan nilai-nilai luhur masyarakat Jawa. (BAI)

Baca Juga: 7 Soal PTS IPAS Kelas 4 Semester 2 Kurikulum Merdeka